dijous, 30 de gener del 2014

La conquesta de Menorca

Fa molts de anys havia un rei que es deia Abur Omar i vivia a un castell a prop de Ferreries al Castell de Santa Àgueda.

A Abur Omar li agradava escriure poesies i recitar-les, però un dia Pere III va venir de molt enfora, de Salou, va aturar a Menorca per descansar perquè anava a conquerir Àfrica i n'Abur Omar va preparar una gran festa per ell, perquè pensés que eren amics. Però li va enganar. N'Abur Omar li va dir als seus cosins,que eren els Reis d'Àfrica, que en Pere III els anava a conquerir les seves terres.

Quan Pere III va arribar es va dur una sorpresa, perquè els d'Àfrica ja estaven preparats. Es van barellar amb tot l'armament que tenien, i és clar, en Pere III va perdre,havent de tornar a casa molt enfadat. En Pere III es va venjar de n'Abur Omar i va anar a conquerir Menorca. Va preparar els seus vaixells cap a l'illa.

Però el Rei Pere III  va morir i hi va haver d'anar el seu fill ,el Rei Alfons III a conquerir Menorca. Hi havia molts de castellans i catalans, tots estaven molt forts i ben preparats. Hi havia més de 100 naus i 23.000 homes,però per mig camí el vent de tramuntana va començar a bufar molt fort i també va ploure molt. Les ones eren tan grosses que els capitans no podien dominar les ones i es van refugiar en el ports que tenien més a prop. Molts de vaixells van aconseguir arribar a Mallorca però alguns se van perdre i altres es van esfonsar.

Van esperar que fes bon temps i després van partir cap a Menorca, van arribar a prop del port de Maó, Illa dels Conills però ara es diu l'Illa del Rei, van esperar que arribessin l'altre tripulació,i quan va tenir prou homes van a anar cap al port de Maó per conquerir l'Illa.

Era el dia 17 de Gener ,el dia de Sant Antoni,de 1287,la gent de Menorca i el guerrers del Abur Omar tampoc els volien i s'hi van enfrontar.

Tots eran molt valents i molt forts i es van defensar amb les seves armes. El Rei musulmà,Abur Omar,es va refugiar amb centenars de persones al castell de Santa Àgueda, on després de varis atacs el Rei musulmà es va rendir el 21 de Gener. L'endemà el Rei Alfons III entrava a la capital,Ciutadella. Menorca havia caigut en pocs dies. Des d'aquell dia el Rei de Menorca va ser Alfons III. La ciudad estava buida i va ser repoblada pels catalans i per açò parlam en català.

El dia va coincidir amb el dia de Sant Antoni i per açò es celebra aquest fet històric.


















Periodista : Joan .Diaz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada